Karar verilmiş!


 

M. Kemal Ayçiçeği – 9 Temmuz 2007

 

 

Ülke gündeminden uzak bir haftalık gezideyim.Yollarda konvoylar yok eski seçimleri çağrıştıran, ama caddelerde tüm partilerin bayraklarına rastlamak mümkün. Gezi, güneş-kum-deniz üçlüsünden uzakta olunca, daha tabii ortamlar ve daha reel görüşleri almak rahat oluyor.

 

Erzurum, Ağrı, Iğdır üçgeninde Pasinler, Köprüköy, Eleşkirt ,Doğubeyazıt,Tuzluca, Kağızman ve Horasan yollarında zaman zaman çay molası, yemek molası veya yol boyunca rastladığımız yöre insanlarının seçimlerle ilgili görüşlerini dinledik. Kimse “kararsızım” demedi. Mesela Aydıntepe’den aracımıza binen ve Eleşkirt’e götürdüğümüz 51 yaşındaki Sıdık Bayram, çok partiden ziyade az partili ama muhalefeti de olan bir meclisin ülke için daha yararlı olduğunu anlatırken meclise de Ak Parti ve CHP ile birlikte bağımsız milletvekillerinin gireceğini  söylüyordu.

 

Sıdık Bayram, Ak Parti’nin hizmet ettiğini ama tek başına bırakılmaması gerektiğini anlatırken de bir yol örneği veriyor. “ Bir yolda güzel bir araba nasıl gider, tek başına yol boyunca hem surat yapar , yolda istediği gibi aracını sürer  ama karşıdan da bir araba gelse nasıl dikkat ederse, siyasette de öyle olmalı. Tek başına iktidar güzeldir ama muhalefetsiz de olmaz. Hem daha dikkatli olur hem de daha iyi işler çıkarır. O da ülkemize faydadır. Bu ülke için kim faydalı işler yapacaksa bizimde onda birleşmemiz şarttır.”

 

Doğubeyazıt’tan Iğdır’a giden  Sedat adındaki genç de Iğdır’dan çıkacak iki milletvekilinden birinin bağımsız diğerinin de Ak parti’den olacağını söylüyor. Iğdır’da MHP’nin 30 araçlık bir konvoyuna denk geliyoruz. MHP’nin geçmişte kalesi durumunda olan Iğdır’da aşiretlerin sonucu belirlediği de ifade edilmesine rağmen MHP’nin aday seçiminde hata yaptığı belirtiliyor.

 

Bu taraflarda CHP’nin esamesi okunmuyor. Sadece Ağrı’da CHP seçim bürosunda 4 kişi çay içiyordu. Parti flamalarında MHP, DP ve Saadet Partisi, Bağımsızlar( Bin umut adayları  olarak nitelendiriliyorlar) ve Ak Parti göze çarpıyor. Kısaca kim nereye oy vereceğini belirlemiş, sadece seçim sandığını bekliyor.

 

Bakmayın siz Başbakan Recep Tayip Erdoğan ve MHP Lideri Bahçeli’nin “ip” polemiğine, bölge insanı tüm onları aşmış adeta ve ülkenin bölünmez bütünlüğünün herkesçe kabul gördüğü, yapılan son eylemlerin de terör örgütünün son çırpınışlarının kanıtı olduğunu belirtiyorlar. Evet yol boyunca hemen hemen tüm ilçe ve il giriş ve çıkışlarında sıkı güvenlik önlemleri var. Panzerler ve silahlı  askeri araçların caddelerde görülüyor ama bunlar tamamen bir “güven”le alakalı diye düşünüyorum. O yolları gece yarılarında gitmek biraz risk taşıyor  ve insan azıcık ürkebiliyor ama bu yolların ıssızlığından başka bir şey değil!

 

Velhasılı eski seçimleri anımsatacak bir heyecan ve koşuşturmaca yoktu. Herkes kendi halinde ve ekmeğinin peşindeki koşturmacasındaydı. Hali vakti yerinde olanlar, en ufak bir su başını tutmuş, piknik keyfindeydi. Sadece çiftçilerin mazotun pahalılığından yana bir sıkıntısını dinledik o da iklim şartlarından doğan getiriye bağlanıyordu.

 

Genel anlamda ülkedeki istikrarın devamından yana ağırlıklı kanatın varlığına tanıklık ettik. Vatandaş eskisi gibi particilikten de yana değil, ne ideolojisi kalmış işin ne de bir babadan kalma particilik anlayışı. Gençler, aşiretler de ağırlıkta olsa neredeyse aşiretlere hükmedecek bilinç düzeyindeler. Vatandaş her şeyin farkında artık tuzu kuru gazetecilerin de neyi niçin hangi maksatla yazıdığını bilecek kadar akil durumdalar. Kimsenin kimseyi yazısı ve haberiyle de manüpile etmesi artık mümkün gözükmüyor. Seçimler mi, ben hala fikrimi değiştirmedim ve iki buçuk partili mecliste ısrarcıyım. Hele son izlenimlerimden sonra bu fikrim daha da pekişti. Kalın sağlıcakla.

 

Not : Bu yazım aynı zamanda  www.karadenizolay.com  , www.kuzeyhaber.com  , http://www.hizmetgazete.com ve Hizmet Gazetesi’nde yayınlanmaktadır.(mka)Foto Galeri

Yorum bırakın