Adres sormayın sakın!


                                  

                                               M. Kemal AYÇİÇEK –  19.9.2003

 

            Şirnak bizim bölgemizde Artvin’i andırıyor. Cudi dağı ile Namaz dağı arasında kalıyor. Şirnak’ta 120 bin askerimiz var, bunu siz de fark ediyorsunuz zaten yollar boyunca.

 

            Sabahın erken saatlerinde Trabzon’dan yola koyulduğumuz halde 12 saatte Nusaybin’e ulaşmıştık. Erzurum, Çat ve Karlıova yolundan Bingöl’e, Bingöl’den de Genç,Lice ve Kocaköy yolundan Diyarbakır’a, Çınar yolundan Mardin’e ve oradan da Nusaybin,Cizre’den Şirnak’a geçiyoruz.

 

            Nusaybin-Cizre arasındaki köyceğizde hafif hasarlı trafik kazası yapınca burada geceye kaldık.iki buçuk saat jandarmanın olay yerine gelmesini bekledik.  Allahdan kazayı sınır birliğimizin önünde yapmışız. Askerler, bizi misafir etmek üzere komutanların nöbetçi subay odasındaki kanepeleri bile yatmamız için hazırladılar. Bizim kaza tutanakları halledilince Cizre Trafik Bölge amirliğinin  eskortu sayesinde cizre’ye gece yarısı varabildik. Askerler israr etti, “yola çıkmayın, kalabilirsiniz.tehlikeli olabilir”diye ama alkol raporu için Cizre’ye gitmek zorundaydık ve bu zorunluluk için riski göze aldık. Köyceğizdeki kaza yerinde bizim aracın hemen yanına bir sivil araç geldi ve yol almaktan korktuklarını belirterek askeriyeye geceyi geçirmek üzere sığınmak istedi. Kendilerinin misafir edilmelerini talep ettiler ama askerler bizi de zorunlu misafir edeceklerini söyleyerek yer olmadığını söyleyerek diğer aracı gönderdi.

 

            Yol boyunca hele Bingöl ve Diyarbakır arasında oldukça sıkı güvenlik görevlileriyle karşılaştık. Yollar sadece gündüzleri güvenli oluyor. Gece Cizre’de kaldık. Sabahleyin Şirnak’a ulaştık. Bir dağ yamacında bir kentimiz. Gerçekten söylendiği gibi garip ve ilginç bir ilimiz. Sokakta genç birine Ziraat Bankasını sordum. Bana tam ters istikameti  tarif etmiş. Sonra bir polise sordum o da o genç Şirnaklının tam ters yönünü tarif etti. Garipsedim tabi. Polis, yabancılara genelde bunun yapıldığını üzülerek söyledi. Oysa halk, çok misafirperver ve yardımsever intiba bırakıyor insanda ama durum gözüktüğünden farklıymış meğer! Geri dönerken bana ters yönü tarif eden gençle göz göze geldik, kafasını çevirdi! Beni asker yada polise benzetmiş olmalıydı! Nitekim, Cizre’de konuştuğumuz insanlar, halkın sadece polis ve askere karşı yanlış bilgi verme alışkanlığı olduğunu öğrendik.

 

           Yazının devamı için lütfen tıklayınız …

Yorum bırakın