Dokunmayın sigarama


www.karadenizolay.com

M. Kemal AYÇİÇEK – 27 Şubat 2006  

 

 Hep iyiliklerden yana olma sevdası bu AK Parti’nin başına çoraplar örecek, benden söylemesi. Vatandaşın sigarasına varıncaya kadar indirgenen “korumacı” iyilik sevdası  artık vatandaşta “ Bu AK Parti, fazla olmaya başladı” söylemlerinin dillenmesine yol açıyor. Sözde sigara içmeyen aklıevveller, sigara içenleri toplumun “iyiliği” ve sigarasız “nesil” yetiştirme işgüzarlığı adı altında cezalandırmak için akla ve hayale gelmeyecek tedbirler ve yasaklarla akıllandırıp, sigarayı bıraktıracaklarmış! Yok öyle yağma! Nedir bu kafa, nerden çıkıyor tüm bunlar, sizin başka işiniz yok mu Allah aşkına?

 

Bırakın vatandaşın sigarasını, gidin şu narenciye işine bakın, isterseniz iş yapmayın ama vatandaşın yakasından bu sigara konusunda düşün artık yeter. Başını bizim Trabzon Milletvekili Prof. Dr. Cevdet Erdöl’ün çektiği Yeşilaycı grup, sigara içilmesi gereken pastaneler, kahvehaneler veya evler neredeyse evlerin lavobolarına varıncaya kadar bir güzel  Toplum mühendisliği örneği vererek yasakların sınırları konusunda çok seçkin mekan hazırlıklarını yasa sürecine dahil ediyorlar. Neresinden bakarsanız bakın bu bireylerin temel hak ve özgürlüklerine müdahaledir. Yok öyle bir yasak mantığı olamaz, bunu sagara içenler üzerinden bir takıntı tatminine vardırmanın alemi yok.

 

Bugüne dek çıkarılan onca para cezaları İstanbul’da farklı Şirnak’ta farklı ve Ankara’da farklılıklar arzederken, daha tabelalar üzerinde bile konmuş yasak konusunda tutarlı olamayan bir devlet, kalkıp da vatandaşın özel otomobilinde dahi sigarasını yasaklarsa ayıp eder. Bu ülkede sigara içmeyenler kadar sigara içen insanların da temel hak ve hürriyet hakları vardır. Sigaranın savunulacak yararlarını anlatacak halimiz yok ama insanı rahatsız eder boyutlarda bir yasakçı zihniyet ortada dolaşırken buna itiraz etmemek, kişinin kendini inkar etmesi gibi bir şey olur. Haksızlığın karşısında susmak olur! Oysa bizim terbiyemizde, “haksızlık karşısında susan dilsiz şeytandır” diye bir tabir vardır ve işte ben o şeytanlığı kabul etmiyorum. Dokunmayın sigarama, sakın ama sakın!

 

Ha yıllar önce otobüste sigara yasağı koydunuz da neden aynı otobüslerde sigara içenler için ayrı bir bölme oluşturulması aklınıza gelmedi? Neden? Sigara içen insanın sigarasına müdahale ederseniz o insana koyduğunuz o yasak daha kötü sonuçlar doğurursa bunun vebalini kime yükleyeceksiniz? Evet sigarasız toplum güzel olabilir ama zaten sigara içenler için bu ülke de bile ikinci sınıf  vatandaş muamelesi yeterince yapılıyor, siz bu insanlardan daha ne istiyorsunuz? Sigara alışkanlığı kötüdür diye her gün yazılı ve görsel medyada tüm olumsuzluklarıyla sigara aleyhtarlığı sürerken bunlar yetmiyor da bir de sigaranın nerde nasıl içilmesi gerektiğinin kararını da siz mi vereceksiniz? Oldu olacak gelin hangi sigarayi içmemiz gerektiğine de siz karar verin olmaz mı? Bırakın sigaranın yakasını bakın işinize..

 

İstanbul’da  Şişli belediyesi’nin başlattığı uygulama tarzı şeyler olur yapılabilir ama kalkıp vatandaşa “şu sınırlar içinde sigara içeceksin!” der gibi yasa yapmak, günümüz Dünyasında abesle iştigaldir! Bu “sokakta başörtüsü takamazsın” diyen Danıştay kararından farklı bir yaklaşımıdır? Öyle saçma sapan şeylerle uğraşacağına gidin yurt dışından ithal doktorlar getirin ve sigara içen vatandaşların tedavilerine katkıda bulunun. Öyle Devlet emriyle sigarayı bıraktırma ayaklarını bir kenara itin ve de uygarca nasıl sigara içilebilir bununla ilgili eğitici  önerilerde bulunun. Yasaklamalarla bir yere varamazsınız, siz sigara içmeyenleri korumaya çalışırken sigara içenleri cezalandırma yoluna gidemezsiniz! Bırakın öleceksek sigaradan ölelim size ne? Bireyim ötenazi hakkı varken siz kalkıp neden sigara içenlerin bu haklarına kısıtlamalar getiriyorsunuz? Nedir amacınız?

 

Böyle sigara yasaklarıyla vatandaşın canını sıkmayın, zaten yıllardır vatandaş o sigarada teselli buldu, zaten küfrederek alıyor her paketi, daha fazla zorlamayın toplumu ,aklınızı başınıza alın yeter! Sigara paketlerinin üzerine yazdırdığınız o mesajlar tatmin etmedi mi sizleri, yetmiyor mu vatandaşa sigara paketleri üzerinden vurduğunuz darbe?  Sigara içenleri rahat bırakın lütfen! Belki farkında değilsiniz ama bu yaptığınız hizmet değil resmen vatandaşa işkencedir unutmayın, ve bu sigara içenlerin vebalini daha fazla almayın.  Sigara içenler mazlumdur,  bunu unutmayın! Hem de gerçek mazlumlardır. Siz özel otomobillerde sigarasını yakarken kazaya neden olan tiryakileri gerekçe gösterdiniz ama o sigaranın yaptırmadığı kazaları es geçmeyin! Gerçekte sigara, kaza önleyicidir, bunu da unutmayın! Odlumu sigara düşmanı milletvekilleri! Kalın sağlıcakla

 

Yorum bırakın